Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami czosnkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatka: Sałatę umyć , osuszyć na ręczniku papierowym , porwać na mniejsze kawałki.
Cebule pokroić w piórka , paprykę w cieniutkie paseczki ( np. używając obieraczki do warzyw) rzodkiewki pokroić na 4 części.
Na każdy talerz położyć sałatę , posypać kukurydzą oraz ułożyć resztę warzyw. Każda porcję oprószyć łyżeczką przyprawy do sałatek.
Na środek dania położyć kleks z łyżki śmietany.
2.Pierś: Mięso umyć , osuszyć , przekroić na 2 pojedyncze piersi ( bez polędwiczek) oprószyć przyprawami z obu stron - wetrzeć w mięso.
Rozgrzać patelnię grillowa , smażyć piersi z rumiano z obu stron. Pokroić w plastry , położyć na śmietanie. ( 1 pierś -jedna porcja)
3.Grzanki:Czosnek przecisnąć przez praskę , połączyć z masłem oraz przyprawami. Palucha pokroić w kromki ( 2-3 cm , u mnie wyszło 6 , po 3 na osobę) Usmażyć na suchej patelni na rumiano z obu stron lub podpiec w piekarniku. Każda posmarować masłem czosnkowym oraz posypać serem żółtym. Położyć na talerz z sałatką.
Porady
Jeśli nie posiadamy patelni grillowej pierś możemy upiec w piekarniku w rękawie do pieczenia lub usmażyć na zwykłej patelni bez dodawania tłuszczu
Komentarze