Sałatka z grillowanymi pomidorami i miodowym tofu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sałatka z aromatycznym tofu w marynacie miodowo-czosnkowej w kompozycji z grillowanymi pomidorami. Całość polana… olejem z pestek dyni! Smakuję obłędnie - polecam!

Składniki:

  • Przepis na 2 porcje:

    180g tofu
    5-6 garście mixu sałat
    4 rzodkiewki
    4 małe ogórki gruntowe
    2 średni pomidor
    1 cebuli czerwonej
    kilka listków bazylii
    2-3 garście prażonego słonecznika


    olej do smażenia
    polewa do sałatki: olej z pestek dyni

    Marynata:
    sok z połówki cytryny
    2 łyżki miodu wielokwiatowego
    1 ząbek czosnku
    wg smaku:
    zioła prowansalskie
    natka pietruszki
    tymianek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z grillowanymi pomidorami i miodowym tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 2 głębokich talerzy (lub jednej miski) wyłóż sałatę, pokrojoną na cienkie plasterki rzodkiewkę, ogórek i czerwoną cebulkę. Na grillowanej patelni zarumień lekko pomidor (może doprawić go solą, pieprzem i oregano). Wyłóż na talerz.
  • 2. Tofu: odsącz z zalewy, pokrój w nieco grubsze plastry, możesz także nakłuć w kilku miejscach aby smak marynaty przeszedł. Posmaruj tofu mieszanką miodu, cytryny i czosnku. Posyp z dwóch stron ziołami. Odstaw na 15 minut. Usmaż na patelni (ja użyłam grillowanej) z obu stron na lekko złocisty kolor. Pamiętaj aby olej był rozgrzany. Wyłóż na sałatę z warzywami.
  • 3. Sałatkę udekoruj bazylią i posyp słonecznikiem. Polej olejem z pestek dyni.

Porady

sałatka, sałatki, tofu, tofu_w_marynacie, marynata, zdrowe_przepisy, fit_przepisy, grillowane_pomidory, pomidory

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować