Sałatka z grillowanymi truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Grillowane truskawki mają lekko winny smak i doskonale komponują się z serem pleśniowym. Gdy dodamy do tego szpinak i płatki migdałów otrzymujemy cudne połączenie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - młody szpinak - liście: 20 dekagramów
    - ser camembert: 10 dekagramów
    - truskawki świeże: 30 sztuk
    - orzechy włoskie (posiekane): 4 łyżki
    - płatki migdalów: 4 łyżki
    - sos winegret: 6 łyżek

Sałatka z grillowanymi truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały w płatkach prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Truskawki płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, pozbawiamy szypułek i grillujemy metodą bezpośrednią około 3 minut, studzimy.
  • 2. Listki szpinaku dokładnie płuczemy, osuszamy z nadmiaru wody. Dokładnie mieszamy z sosem winegret. Szpinak przekładamy do 3-4 niedużych miseczek.
  • 3. Posypujemy posiekanymi orzechami. Układamy pokrojony w plasterki camembert i posypujemy dodatkowo prażonymi płatkami migdałów. Przybieramy grillowanymi truskawkami. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy