Do potraw z grilla proponuje podać sałatkę którą przygotujemy również na grillu. Jest prosta, szybka w przygotowaniu, zrobiona z kilku składników, podana na ciepło - doskonała;)
30 min
Składniki:
6-8 pieczarek
1 duża cebula lub dwie mniejsze
1 pomidor
1/3 natki pietruszki
2 łyżki oliwy
szczypta soli
szczypta pieprzu kolorowego
Sałatka z grillowanych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pieczarki oczyszczamy miękką szczoteczką, następnie kroimy na 4 części, jeśli mamy duże kapelusze wtedy na 6.
Cebulę obieramy, kroimy na pół, potem te połówki nacinamy na połowę i kroimy w grubsze plastry. Pomidora kroimy w grube plastry.
Pieczarki z cebulą wrzucamy do miski, dodajemy oliwę i przyprawiamy solą i pieprzem.
Całość mieszamy odstawiamy na chwilę.
Wrzucamy na rozgrzany grill (u mnie elektryczny, jeśli macie tradycyjny proponuję użyć tacek.
Grillujemy kilka minut, po chwili dodajemy pomidora, "pieczemy" dosłownie 2 minuty z każdej strony, potem kroimy go na mniejsze części.
Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy posiekaną pietruszkę.
Podajemy
Komentarze