Sałatka z gotowanej fasoli mung, papryki, jabłka oraz zieleniny.
Składniki:
100 g drobnej fasoli mung (sucha)
1 duża papryka (u mnie czerwono - zielona)
1 duże jabłko
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki majonezu
sok z 1/2 cytryny
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
Sałatka z fasolą mung - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z papryki usunąć nasiona oraz białą gąbczastą część. Pkroić na małą kostkę. Przełożyć do miski. Dodać posiekaną zieleninę.
2.Fasolę ugotować (15 - 20 min), osączyć i wystudzić.
3.Dołożyć do miski. Z jabłka wykroić gniazda nasienne. Owoc pokroic na małe cząstki. Dołożyć do miski. Następnie dodać sok z cytryny i majonez. Całość wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku. Odłożyć na co najmniej godzinę do "przegryzenia".
Porady
Wg niektórych źródeł fasolę należy namoczyć przed gotowaniem. Ja jednak tego nie zrobiłam i fasola ugotowała się prawidłowo.
Komentarze