Sałatka z fasolki szparagowej z ogórkami - w słoiki

4.4 (173 ocen)

  • 2 godz.

Gdzieś.. kiedyś.. ktoś.. mi ten przepis podyktował. Ostatnio robiłam swój własny "przepiśnik" i znalazłam bazgroły na karteczce :) od razu była okazja wypróbować. Najmniejszy słoiczek do razu został zjedzony :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 5,30 litra sałatki:
    2 kg żółtej fasolki szparagowej
    2 kg ogórków gruntowych
    1 kg cebuli
    1 łyżka soli
    ZALEWA:
    1/2 szkl. oleju
    7/8 szkl. octu 10%
    1 i 3/4 szkl. cukru
    2 słoiczki koncentratu pomidorowego
    4 łyżki soli
    1 płaska łyżeczka pieprzu
Wystaw ocenę:

4.4 (173 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z fasolki szparagowej z ogórkami - w słoiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Gotujemy we wrzącej wodzie z 1 łyżka soli około 15 -20 minut. Odcedzamy na sicie.
  • 2. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półtalarki.
  • 3. Ocet mieszamy z olejem, koncentratami pomidorowymi, dodajemy sól, cukier, pieprz. Zagotowujemy. Mieszamy w dużym garnku z fasolką, ogórkami i cebulą.
  • 4. Sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, starannie wycieramy gwint i dokładnie zakręcamy.
    Pasteryzujemy minimum 20 minut.

Porady

Sałatka świetnie smakuje jako dodatek do obiadu z ziemniaków lub makaronu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Fasolka szparagowa Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować