Filet z tuńczyka i oliwki to idealne połączenie. Towarzyszące mu inne warzywa tylko wzbogacają jego smak. Polecam sałatkę na każde rodzinne spotkanie, święta, czy imprezę. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i smaczna.
50 min
Składniki:
-2 puszki filetów z tuńczyka w sosie własnym
-150 g oliwek zielonych bez pestek
-1 papryka czerwona
-1 cebula
-3 ogórki kiszone
-6 łyżek kukurydzy z puszki
-250 g jogurtu naturalnego
-3 łyżki majonezu
-sól i pieprz do smaku
Sałatka z filetem z tuńczyka i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski.
2.Oliwki odsączamy z zalewy. Połowę zostawiamy w całości, drugą kroimy w plasterki i wrzucamy do tuńczyka.
3.Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i wrzucamy do miski z tuńczykiem i oliwkami.
4.Ogórki odciskamy aby wypłynął z nich cały sok, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
5.Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę.
6.Jogurt i majonez mieszamy dokładnie w osobnej miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Sos wlewamy do sałatki, całość dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Komentarze