Sałatka z komosy ryżowej z kurczakiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniała sałatka z różnokolorowej komosy ryżowej z dodatkiem szpinaku, kurczaka i słodkich batatów. Szybka w przygotowaniu i bardzo zdrowa. Idealna na danie główne czy szybką kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki różnokolorowej komosy ryżowej
    250 gr młodych listków szpinaków
    2 bataty, 100 gr gotowanych na parze brokułów
    1 filet z kurczaka, 2 ząbki czosnku,
    1 gałązka rozmarynu, 4 łyżki oleju rzepakowego,
    1 łyżeczka masła
    Przyprawy do fileta: sól, pieprz biały,papryka słodka, kolendra

Sałatka z komosy ryżowej z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta podziel na średniej wielkości kawałki i piecz w rękawie z przyprawami, 2 łyżkami oleju i gniecionym czosnkiem. Bataty obierz i pokrój w dużą kostkę. Następnie skrop pozostałym olejem i zapiekaj w piekarniku z gałązką świeżego rozmarynu.
    Komosę ryżową przyrządź według przepisu na opakowaniu.
    Szpinak podsmaż na maśle. Składniki połącz i delikatnie wymieszaj.
    Na koniec dodaj ugotowane na parze brokuły.

Porady

Czas pieczenia kurczaka: 30 minut, 190 stopni C. Czas pieczenia ziemniaków 25 minut, 190 stopni C.

Komentarze

Podobne przepisy