1/2 szklanki surowej komosy ryżowej
ok. 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
ok. 1/2 szklanki suszonych pomidorów (można zastąpić świeżymi),
średniej wielkości ogórek,
2 awokado,
mieszanka sałat,
mała cebula,
mały pęczek posiekanej kolendry,
mały pęczek natki pietruszki,
sól, pieprz (do smaku),
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
kilka łyżek oliwy
Sałatka z komosą ryżową i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Komosę ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ogórka i cebulę pokroić w kostkę, pomidory w paseczki. Awokado obrać i podzielić na cząstki. Na talerzach ułożyć po garści mieszanki sałat i cząstki awokado. Ostudzoną komosę połączyć z pozostałymi składnikami sałatki, doprawić sokiem z cytryny, oliwą oraz solą i pieprzem. Ułożyć kilka łyżek mieszanki na środku talerzy.
Komentarze