SAŁATKA z KOPREM WŁOSKIM, POMARAŃCZĄ I OLIWKAMI

4.49 (162 ocen)

  • 10 min

Wykorzystajcie sezon na koper włoski, jesienią i zimą jest on najlepszy! Pyszna, lekka sałatka z nutą pomarańczy. Idealna jako dodatek do ryby lub drobiu. Polecam!

  • 10 min

Składniki:

  • 1 średni koper włoski (fenkuł)
    1 pomarańcza
    garść czarnych oliwek
    oliwa z oliwek
    sól
    swieżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z koprem włoskim, pomarańczą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Koper włoski przekrój na pół i pokrój w bardzo cieńiutkie plasterki.
  • 2. Pomarańczę przekrój na pół, z jednej połówki wyciśnij sok,a drugą pokrój na ćwiartki (w miarę możliwości oczyść z białych błonek). Troszkę skórki (tylko pomarańczową część, biała jest gorzka!) możesz cieniutko pokroić w paseczki.
  • 3. Oliwki pokrój na plasterki lub na połówki.
  • 4. Do słoiczka wlej wyciśnięty sok, dodaj ok. 4 łyżek oliwy z oliwek, trochę soli i świeżo zmielony pieprz. Zakręć słoiczek i energicznie potrząsając połącz wszyskie składniki tworząc emulsję.
  • 5. W misce połącz koper, oliwki, skórkę i kawałeczki pomarańczy. Wymieszaj. Przed samym podaniem polej sosem z oliwy i pomarańczy, ewentualnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem i delikatnie wymieszaj.
    BUON APPETITO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować