Wykorzystajcie sezon na koper włoski, jesienią i zimą jest on najlepszy! Pyszna, lekka sałatka z nutą pomarańczy. Idealna jako dodatek do ryby lub drobiu. Polecam!
10 min
Składniki:
1 średni koper włoski (fenkuł)
1 pomarańcza
garść czarnych oliwek
oliwa z oliwek
sól
swieżo zmielony pieprz
Sałatka z koprem włoskim, pomarańczą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Koper włoski przekrój na pół i pokrój w bardzo cieńiutkie plasterki.
2.Pomarańczę przekrój na pół, z jednej połówki wyciśnij sok,a drugą pokrój na ćwiartki (w miarę możliwości oczyść z białych błonek). Troszkę skórki (tylko pomarańczową część, biała jest gorzka!) możesz cieniutko pokroić w paseczki.
3.Oliwki pokrój na plasterki lub na połówki.
4.Do słoiczka wlej wyciśnięty sok, dodaj ok. 4 łyżek oliwy z oliwek, trochę soli i świeżo zmielony pieprz. Zakręć słoiczek i energicznie potrząsając połącz wszyskie składniki tworząc emulsję.
5.W misce połącz koper, oliwki, skórkę i kawałeczki pomarańczy. Wymieszaj. Przed samym podaniem polej sosem z oliwy i pomarańczy, ewentualnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem i delikatnie wymieszaj.
BUON APPETITO!
Komentarze