Sałatka z kalafiora, jajkiem i pomidorami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję geografię w Lublinie. Bardzo lubię przyrządzać szybkie dania, które nie są zbyt pracochłonne, za to bardzo smaczne.

Składniki:

  • 1 kalafior (może być mrożony)
    3-4 średnie pomidory
    5-6 jajek ugotowanych na twardo
    1 duża cebula
    10 łyżek majonezu
    8 łyżek śmietany
    sól
    pieprz

Sałatka z kalafiora, jajkiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora podzielonego na niewielkie różyczki gotujemy w lekko osolonej wodzie z niewielką ilością cukru. Dokładnie osączamy na sicie i studzimy.
  • 2. Pomidory, obrane jajka i cebulę kroimy w plasterki.
  • 3. Śmietanę i majonez mieszamy, aby powstał jednolity sos i przyprawiamy solą i pieprzem tak, jak lubimy.
  • 4. Warzywa i jajka układamy na przemian warstwami, nie mieszamy. Gdy wyczerpiemy wszystkie składniki, polewamy sałatkę przygotowanym
    sosem majonezowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Komentarze

Podobne przepisy