Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym

4.49 (166 ocen)

  • 20 min

Miałam ochotę na jakąś szybką i prostą w przygotowaniu sałatkę. Wyjęłam co miałam w lodówce i tak powstała pyszna surówka do obiadu, ale też do jedzenia jako osobne danie :)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kapusta pekińska
    1 puszka kukurydzy
    1 średnia cebula
    5 średnich ogórków konserwowych
    sól

    Sos czosnkowy:
    4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    1,5 łyżki majonezu
    1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    pieprz
    sól
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroimy w zależności od upodobań - ja kroję wzdłuż na pół i później dzielę każdą połówkę na 3 części i w poprzek kroję dość cienko.
    Cebulę kroimy w półkrążki lub w piórka (byle nie siekać), wsypujemy do miski na kapustę, ale nie mieszamy i posypujemy odrobiną soli (cebula szybciej zmięknie).
    w międzyczasie kroimy ogórki konserwowe - ja kroję w półkrążki - i dodajemy do poprzednich składników.
    Odsączamy kukurydzę i wsypujemy do reszty składników
  • Przed zamieszaniem 2. Przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z majonezem aż powstanie jednolita masa, czosnek miażdzymy lub ścieramy na tarce, dolewamy sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i zołami (rozdrobnionymi w palcach) - mieszamy.
    Wlewamy gotowy sos do sałatki i wszystko razem mieszamy
    Smacznego!

Porady

Możemy dodać mniej lub więcej ogórków - zależy od upodobań. Sos doprawiamy tak, aby przy próbowaniu poczuć wszystkie składniki na zmianę - kremowy z dodatkiem ziół, lekko kwaskowy i odpowiednio słony i ostry :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować