Sałatka z kaszą gryczaną, pieczonymi warzywami i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, układamy na posmarowanej oliwą blaszce, dodatkowo skrapiamy 2 łyżkami oliwy, solimy i pieczemy w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około35-40 minut, mieszając od czasu do czasu.
2.Kaszę gryczaną gotujemy al dente.
3.Pomarańczę obieramy ze skórki i wycinamy z niej fileciki miąższu. Robimy to nad miseczką, aby zebrać cały sok, który przy okazji nam wycieka. Resztę pomarańczy dokładnie wyciskamy. Odmierzamy 3 łyżki soku do sosu.
4.Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.
5.Kaszę gryczaną mieszamy z upieczonymi warzywami, dodajemy cząstki pomarańczy, pietruszkę i polewamy sosem.
Komentarze