Sałatka z kaszy jaglanej i bobu

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min

bardzo smakował nam bób właśnie w sałatce a nie podany tradycyjnie ugotowany

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
    3/4 szkl. wywaru warzywnego (ja miałam wywar ze świeżej włoszczyzny, ale ostatecznie można użyć takiego z kostki...)
    ok. 30 dkg bobu
    1 pomidor świeży
    4 pomidory suszone z oliwy
    4 łyżki siekanego koperku
    2 łyżki siekanej bazylii
    1 nieduża cebula
    3-4 łyżki oliwy od pomidorów
    1 łyżeczka octu balsamicznego ciemnego
    2 szczypty cukru
    do smaku: sól morska prowansalska
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kaszy jaglanej i bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. bób zalałam wrzątkiem, gotowałam 5 minut, odcedziłam a gdy przestygł obrałam z łupinek. Kaszę wypłukałam, zalałam wywarem i gotowałam na małym ogniu, pod przykryciem, aż wchłonęła cały płyn, ostudziłam. Pomidora świeżego sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę. Pomidory suszone pokroiłam w paseczki. Cebulkę obrałam, pokroiła w cienkie półplasterki, skropiłam octem i oprószyłam cukrem. Po chwili dolałam oliwę, wymieszałam i przełożyłam do kaszy. Dodałam pomidory, bób, zieleninę, wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą i odstawiłam do lodówki na ok. godzinę żeby sałatka się schłodziła a smaki przegryzły.

Porady

Bób gotowałam tylko 5 minut bo był młody - starszy można gotować kilka minut dłużej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Sałata Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować