Sałatka z kiełkami i indykiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zestaw kiełków na patelnię STIR -FRY jest świetną bazą do przygotowywania ciekawych dań, w naszej rodzienie najbardziej lubimy je jeść w postaci sałatki, która ma bardzo wyrazisty smak i jest bardzo zdrową przekąską.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie kiełków STIR-FRY na patelnię: soczewica, fasola mung, cieciorka (dostępne w popularnych sieciach supermarketów)
    30 - 40 dkg piersi z indyka
    1 torebka ryżu
    4-5 suszonych pomidorów (opcjonalnie)
    4-5 ogórków konserwowych
    olej
    czosnek
    dymka
    0,5 łyżeczki kurkumy
    sól
    pieprz
    sok z cytryny

Sałatka z kiełkami i indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać olej na patelni, dodać rozgnieciony czosnek i krótko przesmażyć, wrzucić kiełki i smażyć jeszczę chwilę, dodać pół szklanki wody, przykryć i dusić ok. 4 min. Doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Pierś pokroić w kostkę, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem i chwilę poddusić.
  • 3. Ryż ugotować z dodatkiem kurkumy.
    Ogórki i pomidory pokroić w kostkę.
  • 4. Wymieszać w misce ostudzone kiełki i indyka, ryż, ogórki i pomidory. Dodać pokrojoną dymkę i 3-4 łyżki oleju. Doprawić solą, pieprzem i dużą ilością soku z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy