Sałatka z klopsikami

4.5 (198 ocen)

Wyrazista, lekko ostra rukola, słodkawe pomidorki i pyszne mięsne klopsiki skropione oliwa z oliwek. Jeśli przygotujemy klopsiki wcześniej lub wykorzystamy te z wczorajszego obiadu ta lekka i smaczna przystawka będzie gotowa w zaledwie kilka minut.

Składniki:

  • klopsiki:
    500g mięsa mielonego z łopatki
    jajko
    2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
    łyżeczka musztardy francuskiej
    średnia cebula
    ząbek czosnku lub czosnek granulowany
    sól, czarny pieprz
    majeranek
    gałka muszkatołowa
    olej do smażenia

    rukola
    pomidorki koktajlowe czerwone i żółte
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z klopsikami 1. klopsiki:
    W miseczce umieszczamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą, musztardę francuską oraz przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek oraz mieloną gałkę muszkatołową. Cebule siekamy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy. Cebule i czosnek dodajemy do mięsa z przyprawami. Ręką wyrabiamy jednolita masę. Próbujemy czy jest dostatecznie doprawiona i ewentualnie dodajemy jeszcze przypraw.
  • Sałatka z klopsikami 2. Formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego, idealne naraz do buzi. Obtaczamy w bułce tartej.
  • Sałatka z klopsikami 3. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielka ilość tłuszczu i smażymy klopsiki na złoto. Podlewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut.

    W miseczkach mieszamy rukolę z pomidorkami koktajlowymi. Skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na rukoli z pomidorkami układamy klopsiki. Całość możemy posypać tartym parmezanem lub grzankami czosnkowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować