Sałatka z krewetkami

4.5 (140 ocen)

  • 40 min

Uczta dla podniebienia,dla smakoszy ceniących sobie owoce morza...m.in.Krewetki..:)

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g krewetek
    2/3 puszki kukurydzy
    4 ogórki kiszone
    6 plastrów ananasa z puszki
    1 torebka ugotowanego ryżu basmati
    4 łyżki majonezu
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy
    sól
    pieprz cayenne
    słodka papryka w proszku
    kilka kropel soku z cytryny
    świeży koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki rozmrozić osuszyć na ręczniku kuchennym,oprószyć słodką papryką,pieprzem,solą i wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem.Na patelni rozgrzać oliwę,wrzucić krewetki i smażyć ok 4 min z każdej strony.Do salaterki włożyć ryż,kukurydzę,pokrojone w kostkę ogórki i ananasa.Ostudzone krewetki skropić sokiem z cytryny dodać do pozostałych składników i wymieszać.Całość doprawić solą do smaku, posypać koperkiem i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Porady

Pamiętajmy,aby krewetek nie smażyć dłużej niż 4 minuty,gdyż tracą sprężystość,a robią się gumowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować