Sałatka z kukurydzy z sosem imbirowym i kolendrą

0 (0 ocen)

Imbir to wyrazisty smak, dlatego zdecydowałam przełamać nim słodycz kukurydzy. Zamiast kolendy można dodać natkę pietruszki, a pestki dyni zastąpić innymi np. słonecznika. Sałatkę można jeść samą, z pieczywem, albo kaszą kuskus. Świetna przekąska na jesień;)

Składniki:

  • dla 2 osób

    2 puszki kukurydzy
    1 czerwona cebula
    ok 2 cm świeżego imbiru
    2 łyżki oliwy
    sok z 1/4 cytryny
    kilka listków kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kukurydzy z sosem imbirowym i kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kukurydzę odcedzić z zalewy
    cebulę pokroić w piórka
    imbir obrać łyżeczką, zetrzeć na tarce i wycisnąć z niego sok do szklanki
    do soku z imbiru dodać sok z cytryny
  • 2. rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę i smażyć przez chwilę, tak żeby nie zmiękła
    dodać kukurydzę i smażyć jeszcze przez chwilę
    na końcu dodać sok imbirowo-cytrynowy, wymieszać, wyłożyć na talerz i posypać pestkami dyni i posiekaną kolendrą

Porady

W sezonie najlepiej wykorzystać świeżą kukurydzę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować