Sałatka z kurczakiem, truskawkami i sosem bazyliowym

0 (0 ocen)

Delikatne soczyste mięso w połączeniu z owocami i sałatą. Domownicy byli zachwyceni.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    Marynata:
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżka musztardy francuskiej
    2 łyżki słodkiego sosu paprykowego
    1 łyżka sosu sojowego
    szczypta pieprzu
    4 - 6 gałązek tymianku
    1/2 szkl czerwonych porzeczek

    1/2 sałaty lodowej
    1 sałata rzymska
    2 liście sałaty czerwonej
    200 g truskawek
    garść liści bazylii
    1 łyżeczka musztardy
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sok z cytryny
    sól
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kurczakiem, truskawkami i sosem bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś podzielić na dwa filety, umyć i osuszyć, Składniki marynaty wymieszać, porzeczki lekko rozgnieść widelcem. Włożyć mięso do marynaty i na godzinę wstawić do lodówki.
  • 2. Przełożyć mięso z marynatą do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec w temp. 190 stopni ok. 40 minut. pod koniec odkryć w celu przyrumienienia.
  • 3. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Liście bazylii drobno pokroić i wymieszać z musztardą i olejem. Do smaku dodać pieprz, sól i sok z cytryny. Sos powinien być wyraźnie kwaśny i lekko słony.
  • 4. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałacie, polać przygotowanym sosem. Upieczone, przestudzone mięso pokroić na plastry i ułożyć obok sałaty. Udekorować listkami bazylii i owocami porzeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Porzeczki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować