200 g zblanszowanych kurek (mogą być mrożone) + 1 mniejsza cebulka + łyżka masła + sól i pieprz mielony do smaku
70 g tartego sera żółtego
3 jajka ugotowane na twardo
mała puszka groszku z kukurydzą ok. 140 g (np. Bonduelle)
3 mniejsze ogórki konserwowe posiekane w drobną kostkę
1/2 pęczka posiekanego szczypioru (tj. ok. 2 czubate łyżki)
sól, pieprz mielony do smaku
3 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego + 1 łyżka ketchupu
Sałatka z kurkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zblanszowane i posiekane kurki poddusić z cebulką na maśle, przełożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć sie nadmiernego tłuszczu.
Ogórki, jajka obrać i posiekać, ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
2.Dodać kukurydzę z groszkiem, posiekany szczypior, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z majonezem, jogurtem i ketchupem.
Komentarze