Sałatka z jabłek, cykorii i gorgonzoli

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lekko gorzki smak cykorii świetnie koresponduje ze słodyczą i chrupkością jabłek. Orzechy i ser to klasyka, więc nie mogły tu nie pasować.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SAłATKA:
    - jabłka: 2 sztuki
    - czerwona cykoria: 4 sztuki
    - gorgonzola: 150 gramów
    - orzechy włoskie: 50 gramów
    - jogurt naturalny bez cukru: 3 łyżki
    - oliwa extra vergine: 4 łyżki
    - koperek: 0.5 pęczka
    - ocet z czerwonego wina: 2 łyżki
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z jabłek, cykorii i gorgonzoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotujcie sos do sałatki: w blenderze zmiksujcie jogurt, koperek, 50 g pokruszonej gorgonzoli, spory chlust oliwy, łyżkę lub dwie octu i pieprz (opcjonalnie można dodać sól – ja nie używam, ponieważ ser jest wystarczająco wyraźnie słony). Sos powinien być kremowy i umiarkowanie gęsty.

    2. Odetnijcie końcówki z cykorii, przekrójcie ją w poprzek na pół i podzielcie na pojedyncze listki.

    3. Delikatnie pokrójcie ostrym nożem jabłka (ze skórą) na cienkie plasterki (jeśli dysponujecie mandoliną, tu jest okazja, by jej użyć). Nie usuwam z owoców gniazd nasiennych, w tak cienko pokrojonych plasterkach nie będą wyczuwalne, wystarczy tylko pozbyć się pestek. Dla pewności, żeby jabłka nie zbrązowiały, warto skropić je sokiem z cytryny.

    4. Rozłóżcie ładnie na talerzach listki cykorii i plasterki jabłek, posypcie je kawałkami pokruszonej gorgonzoli oraz orzechami.

    5. Skropcie sałatkę sosem i podawajcie (jako dodatek nie zaszkodzi kromka dobrego chleba).

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować