Smaczna i prosta sałatka z ogórka, marchewki i groszku. Do tego sporo świeżych ziół, szczaw oraz przyprawy korzenne. Świetny dodatek do obiadu i nie tylko. Polecam!
Składniki:
2 duże ogórki szklarniowe (łącznie ok. 500 g)
350 g obranej, ugotowanej marchewki (może być z rosołu)
1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
po 2 łyżki posiekanych świeżych ziół – szczypiorku, mięty, natki pietruszki, koperku
2 łyżki posiekanego szczawiu
3 łyżki oliwy
2 – 3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka musztardy stołowej
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
szczypta chilli
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Sałatka z ogórka, marchewki i groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki oraz marchewkę pokroić na ćwierćplastry i przełożyć do miski. Dodać osączony groszek i musztardę, wlać oliwę oraz sok z cytryny, wsypać kolendrę, kurkumę i gałkę muszkatołową. Całość wymieszać.
2.Dołożyć zioła i szczaw – ponownie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku.
Komentarze