Jeśli ktoś chce zrobić na zimę smaczną , tanią,szybką sałatkę z ogórków to polecam ten przepis:)
50 min
Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
1 kg marchwi
1 kg cebuli
Zalewa:
6 szkl. wody
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 szkl. octu 10 %
1 pełna łyżka soli do przetworów
niecała szkl. cukru
Na spód do każdego słoiczka po łodyżce natki pietruszki i po łodyżce kopru
Sałatka z ogórków bez pasteryzacji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć.Ogórki poszatkować w plasterki (ze skórką).Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki,a cebulę pokroić w plasterki.Składniki zalewy zagotować.Do wrzącej zalewy dajemy najpierw cebulę z marchewką i gotujemy przez 5 min.,a następnie dodajemy ogórki i gotujemy jeszcze wszystko 10 min.Gotową gorącą sałatkę od razu dajemy do wyparzonych wcześniej słoiczków i od razu zakręcamy.Stawiamy do góry dnem,aż do wystygnięcia sałatki.NIE PASTERYZUJEMY SAŁATKI!
Porady
Sałatka ta jest wspaniałym dodatkiem do drugiego dania.Można ją dodać również na kanapkę.
Komentarze