Sałatka z ogórków bez pasteryzacji

4.39 (193 ocen)

  • 50 min

Jeśli ktoś chce zrobić na zimę smaczną , tanią,szybką sałatkę z ogórków to polecam ten przepis:)

  • 50 min

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
    1 kg marchwi
    1 kg cebuli
    Zalewa:
    6 szkl. wody
    5 ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    1 szkl. octu 10 %
    1 pełna łyżka soli do przetworów
    niecała szkl. cukru
    Na spód do każdego słoiczka po łodyżce natki pietruszki i po łodyżce kopru
Wystaw ocenę:

4.39 (193 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z ogórków bez pasteryzacji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć.Ogórki poszatkować w plasterki (ze skórką).Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki,a cebulę pokroić w plasterki.Składniki zalewy zagotować.Do wrzącej zalewy dajemy najpierw cebulę z marchewką i gotujemy przez 5 min.,a następnie dodajemy ogórki i gotujemy jeszcze wszystko 10 min.Gotową gorącą sałatkę od razu dajemy do wyparzonych wcześniej słoiczków i od razu zakręcamy.Stawiamy do góry dnem,aż do wystygnięcia sałatki.NIE PASTERYZUJEMY SAŁATKI!

Porady

Sałatka ta jest wspaniałym dodatkiem do drugiego dania.Można ją dodać również na kanapkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować