Sałatka z ogórków i fasolki szparagowej w zalewie pomidorowej

4.49 (157 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 2 kg ogórków
    2 kg żółtej fasolki szparagowej
    1 kg cebuli
    1 łyżka soli

    Zalewa:
    1 szklanki octu
    1/2 szklanki wody
    200 g koncentratu pomidorowego (użyłam Pudliszki)
    4 łyżki soli
    2 szklanki cukru
    1 łyżeczka pieprzu

Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Sałatka z ogórków i fasolki szparagowej w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i ogórki obieramy. Cebulę kroimy w piórka a ogórki w plasterki (starłam na szatkownicy). Cebulę dodajemy do ogórków, wsypujemy 1 łyżkę soli, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 min. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na ok. 2-3 cm kawałki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 - 20 min. Odcedzamy i studzimy. Łączymy z ogórkami.
  • 2. Składniki zalewy mieszamy i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Ciepłą zalewą zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie sałatkę razem z zalewą przekładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować