Sałatka z ogórków na zimę

4.5 (179 ocen)

  • 55 min

Lubiany dodatek do mięsnego obiadu.

  • 55 min

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
    400 g cebuli
    400 g marchewki
    2 ząbki czosnku
    2 czerwone papryki
    1 łyżka soli

    Zalewa:
    3 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka oleju
    8 ziaren ziela angielskiego
    8 listków laurowych
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Sałatki Przetwory Dodatki

Sałatka z ogórków na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki, cebulę, marchewkę i paprykę ścieramy na szatkownicy. Czosnek kroimy w kosteczkę. Do warzyw dodajemy sól i odstawiamy na 20 minut.
  • 2. Wszystkie skladniki zalewy zagotowujemy, oprócz oleju. I odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy, wlewamy olej i mieszamy razem z warzywami.
  • 3. Warzywami napełniamy słoiki, zalewamy zalewą i zakręcamy.
  • 4. Pasteryzujemy 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować