Sałatka z oscypkiem i winogronami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dziś gotuję dla Was z Karpacza! A jak góry to oscypek! Pyszna i lekka sałatka z oscypkiem i winogronami jest idealna na upalne dni. Smażony oscypek, orzechy włoskie i słodkie winogrona idealnie do siebie pasują tworząc niepowtarzalną kompozycję smakową.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na sałatkę dla 2 osób:
    ◦400 g białego oscypka (niewędzonego)
    ◦100 g rukoli
    ◦½ czerwonej cebuli
    ◦300 g ciemnego winogrona
    ◦30 g orzechów włoskich lub mieszanki bakaliowej

    Składniki na dressing:
    ◦3 łyżki octu balsamicznego
    ◦2 łyżki oliwy z oliwek
    ◦1 łyża wody
    ◦1 łyża miodu płynnego
    ◦1 szczypta pieprzu
    ◦1 szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z oscypkiem i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy rukole z winogronami (można je przekroić na pół), pokrojoną w talarki cebulą i orzechami włoskimi lub mieszanką bakaliową.

    W drugiej miseczce łączymy składniki na dressing.
    Oscypka kroimy w plasterki o grubości ok. 1-2 cm i smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony po kilka minut – ser powinien się ładnie zarumienić.

    Sałatkę rozkładamy na talerzach, na wierzch układamy usmażone plastry oscypka. Całość polewamy dressingiem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować