Pyszna, rozgrzewająca sałatka, z aromatem kardamonu, szczypiącym w język imbirem, przywracającym do zdrowia miodem i czosnkiem, zawierającą wit.C limonką oraz rozjaśniającym umysł wędzonym łososiem.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- mieszanka sałat z rukolą: 160 gramów
- upieczona dynia hokkaido: 160 gramów
- łosoś norweski wędzony na gorąco: 200 gramów
SOS:
- oliwa z oliwek: 4 łyżki
- miód: 1.5 łyżki
- czosnek: 3 ząbki
- Starty świeży imbir: 1 łyżeczka
- kardamon (utrzeć w moździerzu): 6 sztuk
- limonka (tylko sok): 0.5 sztuki
Sałatka z łososiem, dynią i sosem miodowo-imbirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli mamy surową dynię, to kroimy ją na pół, wyjmujemy łyżką pestki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C, przykrywamy z wierzchu folią aluminiową i pieczemy około 45-50 minut. Sprawdzamy widelcem, czy dynia jest miękka, wyjmujemy, studzimy. Ja lubię, jak dynia jest jędrna, absolutnie nie może się rozpadać po upieczeniu.
2.Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodajemy imbir i kardamon, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy około 2 minut. Całość się spieni i nieco zgęstnieje. Studzimy.
Na talerzu układamy porcje sałaty, pokrojoną w paski dynię, porwanego widelcem łososia i polewamy sosem.
Komentarze