Sałatka z łososiem, dynią i sosem miodowo-imbirowym

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, rozgrzewająca sałatka, z aromatem kardamonu, szczypiącym w język imbirem, przywracającym do zdrowia miodem i czosnkiem, zawierającą wit.C limonką oraz rozjaśniającym umysł wędzonym łososiem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mieszanka sałat z rukolą: 160 gramów
    - upieczona dynia hokkaido: 160 gramów
    - łosoś norweski wędzony na gorąco: 200 gramów
    SOS:
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - miód: 1.5 łyżki
    - czosnek: 3 ząbki
    - Starty świeży imbir: 1 łyżeczka
    - kardamon (utrzeć w moździerzu): 6 sztuk
    - limonka (tylko sok): 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z łososiem, dynią i sosem miodowo-imbirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli mamy surową dynię, to kroimy ją na pół, wyjmujemy łyżką pestki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C, przykrywamy z wierzchu folią aluminiową i pieczemy około 45-50 minut. Sprawdzamy widelcem, czy dynia jest miękka, wyjmujemy, studzimy. Ja lubię, jak dynia jest jędrna, absolutnie nie może się rozpadać po upieczeniu.
  • 2. Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodajemy imbir i kardamon, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy około 2 minut. Całość się spieni i nieco zgęstnieje. Studzimy.

    Na talerzu układamy porcje sałaty, pokrojoną w paski dynię, porwanego widelcem łososia i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Imbir Kardamon Łosoś Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować