Sałatka z matjasów z brzoskwiniami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Matjasy moczymy 20 minut w zimnej wodzie. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w półcentymetrowe paski.
2.Jajko gotujemy na twardo. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Wkładamy do dużej miski. Ogórka obieramy i kroimy w cienkie talarki. Dodajemy do sałaty. Pomidory i brzoskwinie nacinamy na krzyż, wkładamy do wrzątku na minutę. Wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Z pomidorów usuwamy pestki.
Brzoskwinie i pomidory kroimy w ósemki. Truskawki myjemy i kroimy w ósemki, rzodkiewki w plasterki.
3.Matjasy, warzywa i owoce wkładamy do sałaty i mieszamy. Majonez, jogurt, śmietanę i mleko mieszamy z sokiem z cytryny i musztardą. Solimy. Polewamy sałatę i mieszamy. Zieleninę siekamy i posypujemy sałatę. Dekorujemy pokrojonym w ósemki jajkiem.
Komentarze