Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Pyszna sałatka, idealna na lekki obiad czy kolację.
Składniki:
ok. 25 dag makaronu,
ok. 25 dag ciecierzycy konserwowej,
2 małe puszki tuńczyka ( po 80g),
5-6 małych pomidorków,
1 czerwona cebula,
2 jajka ugotowane na twardo,
2 łyżki pokrojonego szczypiorku,
2-3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
sól, pieprz do smaku
Sałatka z makaronem, tuńczykiem i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ciecierzycę wyciągamy z zalewy, przepłukujemy i odsączamy.
Pomidory kroimy na połówki. Cebulę w piórka. Jajko na ćwiartki.
Oliwę mieszamy z octem.
Wszystkie składniki układamy na talerzu, polewamy przygotowaną oliwą i przyprawiamy do smaku.
Smacznego!
Komentarze