Sałatka z makaronem, tuńczykiem i ciecierzycą

0 (0 ocen)

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Pyszna sałatka, idealna na lekki obiad czy kolację.

Składniki:

  • ok. 25 dag makaronu,
    ok. 25 dag ciecierzycy konserwowej,
    2 małe puszki tuńczyka ( po 80g),
    5-6 małych pomidorków,
    1 czerwona cebula,
    2 jajka ugotowane na twardo,
    2 łyżki pokrojonego szczypiorku,
    2-3 łyżki oliwy z oliwek,
    1 łyżeczka octu balsamicznego,
    sól, pieprz do smaku

Sałatka z makaronem, tuńczykiem i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ciecierzycę wyciągamy z zalewy, przepłukujemy i odsączamy.
    Pomidory kroimy na połówki. Cebulę w piórka. Jajko na ćwiartki.
    Oliwę mieszamy z octem.
    Wszystkie składniki układamy na talerzu, polewamy przygotowaną oliwą i przyprawiamy do smaku.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy