sałatka z młodych ziemniaków

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubimy raczej dania mięsne, co nie oznacza, że nie jadamy zdrowych sałatek.

Składniki:

  • ● 20 małych młodych ziemniaków
    ● 10 dag zielonej fasolki szparagowej
    ● biała część pora
    ● kilka liści sałaty
    ● kilka liści botwinki
    ● 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    ● łodyga selera naciowego
    ● 4 łyżki oliwy
    ● 2 łyżki octu z czerwonego wina
    ● sól, pieprz, cukier

Sałatka z młodych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy. Ziemniaki
    gotujemy w mundurkach 15 minut.
    Studzimy, obieramy i kroimy
    w półplasterki lub kostkę.
  • 2. Fasolkę gotujemy 15 minut
    w lekko osolonej i osłodzonej
    wodzie. Odcedzamy, studzimy
    i kroimy w 2-cm kawałki.
  • 3. Sałatę i botwinkę osuszamy.
    Sałatę rwiemy na kawałki, botwinkę
    kroimy w paski. Pora
    oczyszczamy i z selerem kroimy
    w plasterki. Dodajemy ziemniaki,
    fasolkę, sałatę, botwinkę
    i szczypiorek. Polewamy oliwą
    wymieszaną z octem. Doprawiamy
    solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy