Sałatka z sosem rzeżuchowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lekka sałatka z dodatkiem jajek i rzeżuchy - zachwyci kolorem i smakiem, sos, którym jest polana ma dzięki rzeżusze ostrawy smak, który idealnie podkreśla wiosenny charakter sałatki!

  • 20 min

Składniki:

  • około 7-8 małych ziemniaczków
    6 pomidorków koktajlowych
    pęczek rzodkiewki
    pół ogórka
    2 jajka
    jogurt
    dwie solidne garści rzeżuchy
    sól, pieprz

Sałatka z sosem rzeżuchowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ziemniaki (jeśli są młode to w mundurkach) i jajka. Kroimy ogórka i rzodkiewkę w drobną kostkę, pomidory w ćwiartki. Ugotowane ziemniaki i jajka również kroimy w ćwiartki i przestudzamy (choć można tę sałatkę podawać na ciepło). Do jogurtu dodajemy rzeżuchę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy (można zblendować, ale moim zdaniem nie jest to konieczne). Układamy na talerzu ziemniaki, jajka, posypujemy ogórkiem, rzodkiewką i pomidorkami. Wszystko polewamy sosem i dekorujemy odrobiną rzeżuchy.

Porady

Mięsożercy mogą do sałatki dodać podsmażony boczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy