sałatka z selera naciowego z rzodkiewką

4.5 (156 ocen)

  • 30 min

Lubicie warstwowe sałatki? Jeśli tak, to mam dla Was kolejną propozycję. Tym razem sałatka lekka, soczysta, użyłabym nawet określenia "wiosenna". Znowu wytrawne danie wzbogaciłam o dodatek owocu, naszego ulubionego ananasa. Wyszło pysznie!

  • 30 min

Składniki:


  • 1 seler naciowy
    pęczek rzodkiewki
    150 g sera żółtego w kawałku
    5 jajek
    1/2 puszki kukurydzy
    150 g szynki w kawałku
    5 plastrów ananasa
    3 łyżki majonezu
    mały kubeczek jogurtu naturalnego
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Sałatki Sałatka warstwowa

Sałatka z selera naciowego z rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler umyć i pokroić drobno. Ser i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę pokroić w średnie kosteczki. Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać. Ananasa pokroić na drobne kawałki. Majonez wymieszać z jogurtem, posolić, przyprawić pieprzem (można też dodać ząbek czosnku). W misce układać wszystkie składniki warstwami w dowolnej kolejności tak, żeby były dwie warstwy sosu majonezowego a na samym wierzchu ma być rzodkiewka. Sałatka najlepiej smakuje po 2-3 godzinach, kiedy smaki przejdą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować