3 pomidory równej wielkości,
1 mała cebulka,
kilka listów bazylii,
łyżeczka cukru,
sól morska,
świeżo mielony pieprz
łyżka crama di balsamico e basilico lub octu balsamicznego,
łyżka oliwy z oliwek,
Sałatka z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidorki z szypułkami nacinamy i wrzucamy na ok. minutę do wrzącej wody. Obieramy ze skórki. Cebulę i bazylię drobniutko siekamy. W dwóch pomidorkach ścinamy wierzchołek na ¾ wysokości. Wydrążamy środki, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Z trzeciego pomidora również usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Pokrojony miąższ z pomidorów, posiekaną cebulkę i bazylię mieszamy dodając ocet, oliwę i przyprawy. Nadziewamy wydrążone pomidory.
Komentarze