Sałatka z papryki i cebuli na zimę

4.25 (247 ocen)

  • 45 min

Smaczna propozycja zimowych przetworów z papryki. Przepis podarowany przez Ciocię Mariannę, bardzo dawno temu.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg papryki czerwonej
    1 kg papryk: żółtej, zielone, pomarańczowej (w sumie)
    1 kg cebuli

    Zalewa:
    300 g cukru
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka wody
    1 łyżka soli

    Ponadto:
    do każdego słoiczka: mały ząbek czosnku, 3 ziela angielskie, kawałeczek liścia laurowego

Wystaw ocenę:

4.25 (247 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z papryki i cebuli na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • różnokolorowa papryka 1. Paprykę myjemy, obieramy z nasion.
  • krojenie cebuli 2. Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w cienkie paski.
  • pokrojona w paseczki papryka kolorowa 3. Paprykę kroimy e cieniutkie paseczki.
  • papryka z cebulą 4. Mieszamy paprykę z cebulą.
  • papryka z cebulą w garnku 5. Przekładamy warzywa do dużego garnka.
  • warzywa z zalewą 6. Wlewamy, wsypujemy składniki zalewy.
  • papryka w zalewie 7. Gotujemy paprykę w zalewie- ok. 8 min.
  • słoiki wyparzone 8. Słoiki wyparzamy. Do każdego wkładamy ząbek czosnku.
  • sałatka w słoiczkach 9. Od razu przekładamy gorącą sałatkę do słoiczków. Zakręcamy mocno. Odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
  • sałatka z paryki na zimę 10. Koniecznie oklejamy każdy słoiczek z nazwą i datą wykonania.
    Na drugi dzień, po sprawdzeniu, czy słoiczki są szczelnie zamknięte- wynosimy w chłodne miejsce.
  • sałatka z papryki na zimę 11. Smacznego :)

Porady

Sałatka nie wymaga pasteryzacji w słoiczkach. Jest smacznym dodatkiem do pieczywa, wędlin lub obiadu. Proste wykonanie, szybkie- to zalety tego przepisu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować