Sałatka z pęczakiem i pieczonymi burakami

4.47 (152 ocen)

  • 30 min

Kasza jest łatwa w przyrządzeniu, powszechnie dostępna, tania i można podawać ją z wieloma daniami w różnych kombinacjach smakowych. Z czym smakuje najlepiej? Z pieczonymi burakami!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki
    300 g kaszy pęczak
    2 -3 duże upieczone (albo ugotowane) buraki
    2 -3 ogórki konserwowe albo kiszone
    150 g sera feta albo bałkańskiego (ser solankowy)
    1 pęczek natki pietruszki albo 1 łyżka suszonego lubczyku
    sól
    sos:
    1/4 szklanki oleju ryżowego albo oliwy z oliwek
    2 łyżki octu balsamicznego
    1 łyżeczka pieprzu
Wystaw ocenę:

4.47 (152 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pęczakiem i pieczonymi burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę pęczak płuczemy następnie gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku (wg zaleceń producenta). Ugotowaną kaszę studzimy. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Upieczone albo ugotowane wcześniej buraki, obieramy z łupin i i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy także ogórki oraz ulubiony ser solankowy. Dodajemy posiekaną natkę, sos następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Sałatka gotowa! Do swojej sylwestrowej wersji dodałam 2 łyżki mielonego ostropestu. Sałatka dobrze prezentuje się w wysokich lampkach do wina.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować