Sałatka z pesto i farfalline

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pesto robi się bardzo szybko wiec postanowiłam zrobić sama. Jest to dla mnie lekka i zdrowa kolacja albo przekąska.

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g makaronu lubella kokardki małe
    6 liści sałaty masłowej
    1 garść groszku strąki
    5 pomidorków koktajlowych
    1 cebula czerwona
    1 kawałek sera feta
    3 łyżki cebulek marynowanych
    1 cukinia mała

    pesto koperkowe:
    1/3 pęczka koperku
    2 łyżki słonecznika
    2 łyżki parmezanu tartego
    sól
    pieprz
    łyżeczka soku z cytryny
    1/3 szklanki oliwy z oliwek

Sałatka z pesto i farfalline - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję aldente i odcedzam. Sałatę myję i osuszam. Strzepię na talerzu i układam. Dodaję makaron, polówki pomidorków koktajlowych, cebulki małe, strąki groszku. Ser feta kroję na kwadraty. Cukinię kroję w plastry i grilluję na grillu elektrycznym. Układam na sałatce

    pesto:
    Koperek myję, kroję i wrzucam do pojemnika wysokiego. Dodaję słonecznik, parmezan, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz. Wszystko miksuje blenderem. Oliwy można dodać w zależności od gęstości pesto.
    Sałatkę podaję z pesto.

Komentarze

Podobne przepisy