Sałatka z pieczonej dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś, na drugie śniadanie, zrobiłam sałatkę z pieczonej dyni z kuskusem. Było smacznie, zdrowo, kolorowo :)

  • 60 min

Składniki:

  • 300g pieczonej dyni, 100g kaszy kuskus, 1 awokado, 1 papryka, 1 cebula czerwona, 2 łyżki sezamu (uprzednio podsmażyć), garść prażonych pestek dyni, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżeczka musztardy miodowej, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka melasy z granatem, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz wg smaku.

Sałatka z pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię, paprykę i awokado pokroić w kostkę, cebulę pokroić w cienkie półpaski. Kuskus wsypać do miski, dodać olej sezamowy, zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie delikatnie wymieszać, dodać pokrojone warzywa, pestki dyni i sezam. W miseczce wymieszać ocet, melasę, sok z cytryny, miód i musztardę, polać sosem warzywa, wszystko delikatnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy