Pomysł idealny na jesienne chłodne dni. Taką sałatkę przygotowujemy w piekarniku, najlepiej smakuje na ciepło. Doskonała na lekka kolacje lub jako dodatek do mięs.
30 min
Składniki:
ok. 200 g dyni
1 czerwona papryka
2-3 pieczarki
sól
pieprz
tymianek
olej do posmarowania blachy
Sałatka z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę o dowolnej grubości. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju. Układamy warzywa tak, aby powstała cienka warstwa. Posypujemy je solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy od 15 do 20 minut. Dynia i papryka powinny być soczyste a pieczarki lekko chrupiące. Sałatkę możemy przemieszać w trakcie pieczenia. Podajemy na ciepło.
Komentarze