Sałatka z pieczonych buraków

0 (0 ocen)

  • 10 min

Smaczna i lekka sałatka na kolację

  • 10 min

Składniki:

  • 2 duże buraki
    150 gram białego twarogu
    sałata
    pestki dyni (garść)
    sól
    pieprz
    miód
    oliwa z oliwek
    kremowy ocet balsamiczny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotujemy po czym ugotowane obieramy a następnie posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek oraz odrobiną miodu.
    Po doprawieniu każdego buraka owiń w folię aluminiową
    Następnie ułóż na blasze i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
    Piecz około 10 min.
    Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp pestki dyni.
    po ok. 2-3 minutach zdejmij z patelni.
    Kiedy buraki są już gotowe, wyjmij je z piekarnika i czekaj chwilę aż trochę ostygną, a potem zdejmij z nich folię aluminiową i pokrój w plastry.
    Na talerzu ułóż pociętą w paski sałatę, a na niej na przemian pokrojony ser i plastry buraka.
    Posyp wszystko pestkami dyni i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.
    Na koniec polej jeszcze octem balsamicznym.

Porady

Można użyć zamiast zwykłej sałaty rukoli

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować