Lekka i efektowna wytrawna sałatka. Połączenie delikatnego mięsa z indyka, chrupkich pestek owocu granatu z wyrazistym, truflowym sosem to uczta dla podniebienia.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- sałata (mała główka sałaty lodowej): 0.5 sztuki
- granat: 1 sztuka
- filet z piersi indyka: 25 dekagramów
- ser (kozi Gouda): 2 łyżki
- oliwa z oliwek (extra vergine): 2 łyżki
- sól: 1 szczypta
- pieprz (świeżo mielony): 2 szczypty
- przyprawa do potraw mięsnych (Fit Up): 2 łyżki
- sos vinegrette lub sok z cytryny: 2 łyżki
- sos o smaku białych trufli: 4 łyżki
Sałatka z pieczonym indykiem, granatem i sosem truflowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Pierś opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą, obtoczyć w przyprawie Fit Up. Piec w małym, zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez 30 minut, można zwiększyć czas pieczenia o kilka minut jeśli filet jest bardzo gruby - dla pewności. Indyka można upiec dzień wcześniej i kroić dnia następnego, "na zimno".
2.Sałatę poszatkować na paski lub porwać. Na talerzu lekko skropić ją vinegretem (lub ewentualnie sokiem z cytryny). Pokrojone cząstki indyka położyć na sałacie. Dodać pestki granatu i zetrzeć kozi ser w dowolnej ilości, ale ważne by był starty na grube wiórki, np. nożykiem do warzyw. Podawać z sosem balsamicznym o smaku trufli - jest gęsty, ma ciemny kolor i bardzo wyrazisty smak idealny do delikatnego mięsa i sera koziego.
Komentarze