Sałatka z pieczonymi buraczkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Fajna sałatka z pieczonymi buraczkami. Idealna na przekąskę. Przepis powstał w mojej głowie. Rodzinie bardzo smakowało, więc go uwiecznię.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 średniej wielkości buraczki ćwikłowe
    kilka zielonych i czarnych oliwek
    1papryka żółta i druga dowolna
    3-4 ogórki konserwowe
    2-3 kwaśne jabłka
    sól
    pieprz

    MARYNATA DO BURAKÓW;
    4 łyżki oleju
    2 łyżki octu z białego wina
    łyżka ziół prowansalskich

    PONADTO;
    2 łyżki śmietany
    3-4 łyżki majonezu
    ząbek czosnku
    łyżeczka koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pieczonymi buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone buraki 1. Buraki dobrze wyszorować, przekroić na pół, nie obierać. Składniki na marynatę połączyć ze sobą i dobrze wymieszać buraki, odstawić na minimum godzinę do lodówki.
  • Pieczone buraczki 2. Gdy buraczki postoją trochę w marynacie, zawijamy każdego osobno w folię aluminiową i pieczemy ok 60-90 min (zależy od wielkości buraków)w temperaturze 180 stopni.
  • Buraczki pieczone 3. Upieczone buraczki, ostudzić, obrać i pokroić w cieniutkie ''frytki'' lub krążki.
  • Sałatka z pieczonych buraczków 4. Następnie obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Ogórki w plasterki. Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dodać oliwki i wymieszać z sosem z majonezu, śmietany, czosnku i koperku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować