Fajna sałatka z pieczonymi buraczkami. Idealna na przekąskę. Przepis powstał w mojej głowie. Rodzinie bardzo smakowało, więc go uwiecznię.
30 min
Składniki:
4 średniej wielkości buraczki ćwikłowe
kilka zielonych i czarnych oliwek
1papryka żółta i druga dowolna
3-4 ogórki konserwowe
2-3 kwaśne jabłka
sól
pieprz
MARYNATA DO BURAKÓW;
4 łyżki oleju
2 łyżki octu z białego wina
łyżka ziół prowansalskich
Sałatka z pieczonymi buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki dobrze wyszorować, przekroić na pół, nie obierać. Składniki na marynatę połączyć ze sobą i dobrze wymieszać buraki, odstawić na minimum godzinę do lodówki.
2.Gdy buraczki postoją trochę w marynacie, zawijamy każdego osobno w folię aluminiową i pieczemy ok 60-90 min (zależy od wielkości buraków)w temperaturze 180 stopni.
3.Upieczone buraczki, ostudzić, obrać i pokroić w cieniutkie ''frytki'' lub krążki.
4.Następnie obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Ogórki w plasterki. Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dodać oliwki i wymieszać z sosem z majonezu, śmietany, czosnku i koperku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze