Sałatka z pieczonymi burakami i mozzarellą

4.5 (174 ocen)

Pyszna, pożywana i zdrowa sałatka z pieczonym burakiem. Fajny pomysł np. na lekką kolację, czy dodatek do grilowanych mięs, ale nie tylko.

Składniki:

  • Składniki:
    1 duży burak,
    kulka mozzarelli,
    garść ulubionej sałaty ( u mnie mix z roszponką),
    1 łyżka soku z cytryny,
    2 łyżki oliwy z oliwy,
    1 łyżeczka octu balsamicznego,
    kilka orzechów nerkowca,
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Sałatka z pieczonymi burakami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraka myjemy, obcinany końcówki i owijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 60 minut aż będzie miękki (czas pieczenia zależy od wielkości naszego buraka). Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy.
    Mozzarellę również kroimy w kostkę.
    Oliwę mieszamy z octem balsamicznym.
    Sałatę przerywamy na mniejsze kawałki. Ja ją jeszcze dodatkowo płuczę mimo że jest myta.
    Na dnie pucharków lub na talerzu układamy sałatę, buraki, mozzarellę, orzechy i polewamy oliwą z octem. Możemy jeszcze oprószyć np świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Porady

Czas pieczenia buraka musimy dostosować do jego wielkości i naszego piekarnika. Sałatkę możemy również przygotować z gotowanego buraka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować