Sałatka z przepiórczymi jajeczkami

0 (0 ocen)

Pyszna wiosenna sałatka. Uroku dodają jej ułożone na wierzchu połówki przepiórczych jajeczek.

Składniki:

  • 350 g marchewki
    1 puszka groszku konserwowego
    1 słoik selera konserwowego
    200 g szynki w plasterkach
    2 szalotki lub małe czerwone cebule
    2 jabłka
    2-3 łyżki majonezu
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    20 jajek przepiórczych
    spora garść rzeżuchy
    2 łyżki soku z cytryny
    sól
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka z przepiórczymi jajeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy i gotujemy na parze. Studzimy i kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Seler odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Szynkę kroimy w krótkie paseczki. Szalotki lub cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 2. Marchewkę, groszek,seler, szynkę, szalotki i jabłka mieszamy, dodajemy jogurt i majonez, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Układamy w płaskiej salaterce i wyrównujemy powierzchnię.
  • 3. Jajka przepiórcze wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 5 minut. Studzimy, obieramy i przekrawamy na połówki. Układamy na powierzchni sałatki, lekko solimy i oprószmy pieprzem. Posypujemy rzeżuchą.

Porady

Zamiast jajeczek przepiórczych można użyć 5 zwykłych jajek kurzych. Należy je pokroić wzdłuż na 4 części i jeszcze przekroić w poprzek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować