Sałatka z przepiórczymi jajeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy i gotujemy na parze. Studzimy i kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Seler odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Szynkę kroimy w krótkie paseczki. Szalotki lub cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Marchewkę, groszek,seler, szynkę, szalotki i jabłka mieszamy, dodajemy jogurt i majonez, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Układamy w płaskiej salaterce i wyrównujemy powierzchnię.
3.Jajka przepiórcze wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 5 minut. Studzimy, obieramy i przekrawamy na połówki. Układamy na powierzchni sałatki, lekko solimy i oprószmy pieprzem. Posypujemy rzeżuchą.
Porady
Zamiast jajeczek przepiórczych można użyć 5 zwykłych jajek kurzych. Należy je pokroić wzdłuż na 4 części i jeszcze przekroić w poprzek.
Komentarze