Pyszna, zdrowa sałatka, idealnie komponująca się z ciemnym pieczywem.
30 min
Składniki:
3-4 garście roszponki (lub mix sałat, co kto lubi)
10 pomidorów koktajlowych
10 pomidorów suszonych
mozarella (u mnie małe kulki przekrojone na pół)
garść słonecznika i 2 łyżki siemienia lnianego uprażonego na patelni
pierś z kurczaka
ziele angielskie, pieprz w kulkach, liście laurowe
zioła prowansalskie
bazylia
koperek
pietruszka
dodatkowo na dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy
szczypta: soli, pieprzu, cukru, bazylii, oregano
pół łyżeczki suszonej pietruszki
pół łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Sałatka z roszponką, kurczakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka ugotować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu w kulkach, liści laurowych, odrobiny ziół prowansalskich i bazylii.
Czas gotowania to ok 30-40 minut, w zależności od wielkości mięsa.
Do miski wrzucić roszponkę, pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe, połówki suszonych pomidorów, mozarellę.
Ostudzoną pierś pokroić wg uznania, koperek i pietruszkę drobno posiekać - dodać do sałatki.
Przygotować dressing: oliwę, musztardę, przyprawy, sok z cytryny i czosnek wymieszać do połączenia się składników.
Przed podaniem posypać sałatkę ziarnami i polać dressingiem.
Podawać z ciemnym pieczywem.
Komentarze