sałatka z roszponką, kurczakiem i suszonymi pomidorami

4.5 (190 ocen)

  • 30 min

Pyszna, zdrowa sałatka, idealnie komponująca się z ciemnym pieczywem.

  • 30 min

Składniki:

  • 3-4 garście roszponki (lub mix sałat, co kto lubi)
    10 pomidorów koktajlowych
    10 pomidorów suszonych
    mozarella (u mnie małe kulki przekrojone na pół)
    garść słonecznika i 2 łyżki siemienia lnianego uprażonego na patelni
    pierś z kurczaka
    ziele angielskie, pieprz w kulkach, liście laurowe
    zioła prowansalskie
    bazylia
    koperek
    pietruszka
    dodatkowo na dressing:
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżeczki musztardy
    szczypta: soli, pieprzu, cukru, bazylii, oregano
    pół łyżeczki suszonej pietruszki
    pół łyżeczki soku z cytryny
    1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z roszponką, kurczakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka ugotować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu w kulkach, liści laurowych, odrobiny ziół prowansalskich i bazylii.
    Czas gotowania to ok 30-40 minut, w zależności od wielkości mięsa.
    Do miski wrzucić roszponkę, pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe, połówki suszonych pomidorów, mozarellę.
    Ostudzoną pierś pokroić wg uznania, koperek i pietruszkę drobno posiekać - dodać do sałatki.
    Przygotować dressing: oliwę, musztardę, przyprawy, sok z cytryny i czosnek wymieszać do połączenia się składników.
    Przed podaniem posypać sałatkę ziarnami i polać dressingiem.
    Podawać z ciemnym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować