Sałatka z roszponką, tuńczykiem i jogurtem

4.5 (161 ocen)

  • 20 min

Lekka sałatka z pełnym białka tuńczykiem, świeżą roszponką i dipem jogurtowym jest świetną propozycją lekkiego posiłku. Sprawdzi się w menu osób dbających o sylwetkę ale też jako dodatek do dania mięsnego.

  • 20 min

Składniki:

  • (na dwie porcje)
    200g roszponki
    6-8 dużych rzodkiewek
    puszka (150g) tuńczyka w sosie własnym
    czerwona cebula
    4-5 łyżek jogurtu naturalnego greckiego
    sól, czosnek granulowany, tymianek, oregano, natka pietruszki suszona
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z tuńczyka

Sałatka z roszponką, tuńczykiem i jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roszponkę i rzodkiewkę myjemy i pozostawiamy do odsączenia. Rzodkiewki „tniemy” obieraczka do warzyw na cieniutkie plasterki. Tuńczyka odsączamy z zalewy, cebule niemy w cieniutkie krążki. Na talerzach układamy roszponkę, na niej kolejno cebule, rzodkiewki oraz kawałki tuńczyka. Jogurt naturalny mieszamy z przyprawami. Sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawiony. Na wierzch sałatki wykładamy kilka kleksów dipu jogurtowego i posypujemy sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Roszponka Sałata Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować