Lekka sałatka z pełnym białka tuńczykiem, świeżą roszponką i dipem jogurtowym jest świetną propozycją lekkiego posiłku. Sprawdzi się w menu osób dbających o sylwetkę ale też jako dodatek do dania mięsnego.
20 min
Składniki:
(na dwie porcje)
200g roszponki
6-8 dużych rzodkiewek
puszka (150g) tuńczyka w sosie własnym
czerwona cebula
4-5 łyżek jogurtu naturalnego greckiego
sól, czosnek granulowany, tymianek, oregano, natka pietruszki suszona
sezam do posypania
Sałatka z roszponką, tuńczykiem i jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roszponkę i rzodkiewkę myjemy i pozostawiamy do odsączenia. Rzodkiewki „tniemy” obieraczka do warzyw na cieniutkie plasterki. Tuńczyka odsączamy z zalewy, cebule niemy w cieniutkie krążki. Na talerzach układamy roszponkę, na niej kolejno cebule, rzodkiewki oraz kawałki tuńczyka. Jogurt naturalny mieszamy z przyprawami. Sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawiony. Na wierzch sałatki wykładamy kilka kleksów dipu jogurtowego i posypujemy sezamem.
Komentarze