Sałatka z rukolą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszna i szybka sałatka na lekką kolację lub drugie śniadanie do pracy. Zamiast gotowych sosów możemy przygotować własny - minimalnie wydłuży to czas przygotowania.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
    3 garści rukoli
    1 duża papryka czerwona
    8 pomidorków koktajlowych
    2 torebki sosu francuskiego lub włoskiego
    3 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki wody

Sałatka z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę lodową płuczemy i targamy liście na drobniejsze kawałki. Dodajemy umytą i pokrojoną w paseczki paprykę oraz pomidorki pokrojone na ćwiartki. Rukolę płuczemy pod bieżącą zimną wodą i dodajemy do warzyw. Do szklanki wsypujemy zawartość torebek, dolewamy oliwę i wodę, dokładnie mieszamy (przepis na opakowaniu podaje, aby na każdą torebkę dać po 3 łyżki, ja daję te proporcje na 2 torebki). Sosem zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy