Wyjątkowo orzeźwiająca i apetyczna sałatka na bazie rukoli z nektarynką. Zdrowa i lekka przekąska dla dbających o linie. Dzięki orzechom zawiera w sobie wiele właściwości odżywczych.
Składniki:
4 świeże nektarynki lub brzoskwinie
2 łyżki startego parmezanu
2 garście rukoli
garść żurawiny, orzeszków pini i nerkowca
1 łyżka oleju (lub masło klarowne)
ocet balsamiczny wg uznania
mięta do dekoracji
Sałatka z rukolą i grillowaną nektarynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przekrój owoce na pół, wyjmij pestki. Pokrój na ćwiartki. Rozgrzej grillowaną patelnię, wlej olej i grilluj z obu stron aż do uzyskania złotego koloru (nekatrynki można także ugrillować w piekarniku w 180 stopniach, należy skropić olejem).
2.Wyłóż rukolę na talerze. Wyłóż ugrillowane ćwiartki nektarynki na wierzch. Posyp startym parmezanem. Dodaj żurawinę, orzeszki pini oraz nerkowca.
3.Na koniec polej octem balsamicznym. Udekoruj świeżą miętą.
Komentarze