SAŁATKA Z RUKOLI I FETY

4.48 (174 ocen)

  • 30 min

Sałatka jest ozdobą stołu i doskonałym dodatkiem do dań głównych. Pyszna, lekka i bardzo zdrowa.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 opakowanie Rukli (50 dag)
    • 20 dag sera feta
    • 30 dag pomidorków koktajlowych
    • 10 dag łuskanych orzechów włoskich
    • ½ puszki kukurydzy

    Na winegret:
    • 8 łyżek oliwy
    • 2 łyżki oleju orzechowego
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 ząbek czosnku
    • Zioła prowansalskie, cukier, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z rukoli i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj sos: w misce wymieszaj oliwę z olejem orzechowym, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • 2. Grubo posiekane orzechy włoskie upraż na suchej patelni i ostudź. Listki Rukli przebierz, opłucz, osącz i dokładnie osusz. Przełóż do miski z sosem winegret.
  • 3. Ser feta pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i pokrój na połówki (większe na ćwiartki). Ser i pokrojone pomidorki przełóż do miski. Delikatnie wszystko wymieszaj. Sałatkę posyp orzechami i osączoną z zalewy kukurydzą. Sałatkę przełóż na talerze, podawaj na przekąskę lub jako dodatek do potraw z mięsem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować