Sałatka z rukoli i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj sos: w misce wymieszaj oliwę z olejem orzechowym, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
2.Grubo posiekane orzechy włoskie upraż na suchej patelni i ostudź. Listki Rukli przebierz, opłucz, osącz i dokładnie osusz. Przełóż do miski z sosem winegret.
3.Ser feta pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i pokrój na połówki (większe na ćwiartki). Ser i pokrojone pomidorki przełóż do miski. Delikatnie wszystko wymieszaj. Sałatkę posyp orzechami i osączoną z zalewy kukurydzą. Sałatkę przełóż na talerze, podawaj na przekąskę lub jako dodatek do potraw z mięsem.
Komentarze