Cudownie lekka i wiosenna sałatka, pełna witamin i chrupiąca. Smaku uzupełnia sos koperkowy, a charakteru dodają prażone płatki migdałów. Tego nam trzeba na wiosnę :)
Składniki:
pęczek rzodkiewki
pół opakowania fety
pół małej główki sałaty lodowej
50 g płatków migdałów
40 g kiełków lucerny
Sos:
4 łyżki posiekanego koperku
200 g śmietany 12% (lub jogurtu naturalnego)
łyżka majonezu
Sałatka z rzodkiewką, kiełkami lucerny i płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki i ułożyć na talerzu. Fetę pokroić w niewielką kostkę i ułożyć na sałacie. Rzodkiewki pokroić na plasterki i ułożyć na sałacie, a całość posypać kiełkami.
2.Składniki sosu połączyć, lekko dosolić (ale nie za dużo, ponieważ feta jest słona). Polać sałatkę.
3.Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni do zezłocenia. Posypać po sałatce.
Komentarze