Bardzo smaczna i szybka do zrobienia sałatka z niewielu składników, które znakomicie do siebie pasują. Połączonych niewielką ilością majonezu i przypraw.
45 min
Składniki:
tortellini ze szpinakiem – 1/2 op.
seler konserwowy – 1/2 op.
brokuł – 1/2 szt.
ananas w syropie – 1/2 puszki
pieczarki marynowane – 200 g
szczypiorek posiekany – 3 łyżki
majonez - 2 łyżki
pieprz kolorowy świeżo mielony – do smaku
sól morska – do smaku
Sałatka z tortellini, brokułem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortellini gotuję w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugotowane przelewam zimną wodą i zostawiam na sitku do odsączenia. Brokuła umytego i podzielonego na różyczki gotuję w osolonej wodzie. Ugotowany przelewam zimną wodą i zostawiam na sitku do odsączenia.
2.Seler konserwowy i pieczarki wykładam na sitko do odsączenia zalewy. Plastry ananasa kroję w kostkę i również odsączam na sitku z soku.
3.Do miski przekładam tortellini, odsączony seler i pieczarki. Dodaję ananasa i brokuły. Majonez, kolorowy pieprz i sól morską delikatnie mieszam ze składnikami sałatki. Sałatkę odstawiam do lodówki, aby smaki się połączyły. Podaję schłodzoną, posypaną świeżo mielonym pieprzem kolorowym i posypaną szczypiorkiem.
Komentarze